Wanneer je kittens vind, neem dan zo snel mogelijk contact op met een organisatie.
Zij kunnen aan de hand van een duidelijke beschrijving de leeftijd van de kittens bepalen.
Als het kan halen we kittens niet voor 5 weken oud bij de moeder weg maar als ze niet veilig zitten, kan het soms niet anders
Wacht niet met de kittens te melden want naarmate hun leeftijd vordert, wordt de kans op een succesvolle socialisatie steeds kleiner.
Als een kitten ouder is dan 6 weken, wordt het al moeilijker om ze nog tam te krijgen en elke week die erbij komt, daalt de kans dat ze ergens binnen kunnen in een opvang. Kittens ouder dan 12 weken hebben heel weinig kans om nog sociaal genoeg te worden om geadopteerd te worden.

Kijk eerst goed of de moederpoes hen wel echt verlaten heeft. Een moederkat verlaat het nest om zelf eten te zoeken en zal zich verstoppen zolang er ‘pottekijkers’ in de buurt zijn. Kittens tot 5 weken hebben 5 x meer kans om te overleven als ze bij de moeder kunnen blijven, dus neem hen enkel weg als je zeker bent dat mama niet meer terugkomt of ze in een gevaarlijke situatie verkeren.

Als de kittens rustig bij elkaar liggen en warm aanvoelen heeft moeder het nest waarschijnlijk niet zo lang geleden verlaten. Is zij een paar uur later nog niet terug dan kan men aannemen dat zij niet meer terugkomt en is het nodig het nestje binnen te halen en contact op te nemen.

Als de kittens veel piepen, niet meer bij elkaar liggen en koud of nat aanvoelen, moeten ze meteen binnengehaald worden en warm gelegd worden (ca 26°C), want dan is de kans erg groot dat moederpoes niet meer terug kan of wil komen.
Neem daarna onmiddellijk contact met ons op.

Vind je heel jonge kittens, probeer ze zelf niet te voeden want de kans dat er eten in de longen terecht komt is groot en dit overleven ze niet.
Geef kittens in geen enkel geval gewone melk!
Katten zijn lactose-intolerant en verdragen gewone melk niet en hebben speciale kittenmelk nodig.
‘Gewone’poezenmelk van bv. Whiskas bevat geen voedingstoffen en kan niet dienen als voeding.

Ga met zieke of gewonde katten naar een dierenarts als je niet meteen bij een asiel terecht kan, dit kan het verschil maken tussen leven en dood.

Een kitten weegt bij geboorte ongeveer 100 gram en komt gemiddeld 100 gram per week aan dus het gewicht is al een goede indicator als je de leeftijd wil bepalen.
De navelstreng valt eraf rond de 5de dag.
De oogjes van kittens gaan open tussen de 10 en de 14 dagen.
Rond de tweede week komen de tandjes erdoor. De oortjes gaan rechtop staan vanaf de derde week.
Rond de 4de week kunnen katjes al droge brokjes beginnen eten.
Een kitten wordt geboren met blauwe oogjes, deze beginnen te verkleuren tussen de 5 en de 6 weken.

Katten hebben van nature een goede isolatie tegen de koude, maar het zijn geen ijsberen. Onze zwerfkatten zijn geen afstammelingen van de Europese wilde kat, die het in ons klimaat prima redt, maar van de Afrikaanse kat.

Deze werd eeuwen geleden ingevoerd omdat ze wel tam te maken was, in tegenstelling tot de Europese wilde kat, maar deze kat heeft het veel moeilijker in ons klimaat en vind niet voldoende eten als ze niet bij mensen (rechtstreeks of onrechtstreeks) terecht kan hiervoor.

Als u de indruk hebt dat zwerfkatten het buiten wel goed doen, dan is dit een verkeerde indruk.
Een zwerfkat buiten bereikt een gemiddeld levensduur van 6 jaar, een huiskat die binnen mag, heeft een gemiddelde levensduur die meer dan het dubbel daarvan is.
Zwerfkatjes buiten hebben een hard en vaak kort leven en degene die niet verongelukken of bewust gedood worden, sterven aan verzwakking en ziekte.
Een groot deel van de kittens haalt zelfs het eerste jaar niet.

Omdat een kat meerdere nesten per jaar kan hebben van gemiddeld 4 kittens en deze op 6 maanden oud zich ook al kunnen voortplanten, blijft de populatie wel groeien.

Een huiskat zal altijd een droge warme slaapplaats zoeken waar zij zich veilig voelt van gevaar, desnoods bij de buren, en zal hier ver voor gaan zwerven.

Iemand die zijn kat geen warme slaapplaats binnen biedt, heeft zijn buren een kat cadeau gedaan, want de kat zal zoeken tot zij vindt wat ze nodig heeft om te overleven. De buren zijn daar niet altijd blij mee en vinden, terecht, dat het baasje dit zelf moet voorzien voor zijn of haar kat.

Van elk katje wordt een profiel opgemaakt, gebaseerd op de inschatting van hun opvanggezin. Aan de hand van dit profiel gaan we op zoek naar een geschikte thuis.

Iedereen kent wel iemand die een kat heeft die ze niet vaak zien of waar niemand of alleen maar bepaalde personen aan kunnen komen en dit zijn meestal katten die in een voor hen ongeschikte situatie terecht zijn gekomen.

Beide partijen, kat en baasjes, hebben er weinig aan en dit had voorkomen kunnen worden door een goede screening en matching.

Niet elk katje is bekent met bv honden (of kinderen) en als daar twijfel over is, nemen we het risico liever niet dat het wel bij zo’n thuisje geplaatst word en er niet aan kan wennen.
Een verhuis is al heel stressvol voor een katje en het gebeurd als wel eens dat het katje ziek wordt omdat zijn weerstand gezakt is door de stress. Dit risico wordt alleen maar groter als we niet goed gaan kijken naar waar het katje van aangeeft zich fijn bij te voelen.

We kijken ook of een klein katje niet meteen plots veel alleen zal zitten want ook dat verhoogt de stress van een verhuis enorm. Kittens hebben veel behoefte aan gezelschap, net zoals kleine kindjes, dus het is belangrijk dat ze niet hele dagen lang alleen zitten.
Dit is vaak ook de reden dat kittens enkel per 2 mogen vertrekken.

Als een katje geadopteerd is, willen we hen graag nog opvolgen om te zien of alles goed gaat. We laten onze gastgezinnen dit contact doen omdat zij hun opvangertjes het beste kennen en het beste advies kunnen geven.
We helpen ook graag als er een probleem is, er is een ziektegarantieperiode waarin we ook helpen met medische kosten wanneer deze zich voordoen, en de kat mag ook altijd terug komen als de adoptie toch geen succes blijkt te zijn.
Het is dus een eis die we stellen maar evengoed een dienst na adoptie die we verlenen. 

Het maakt niet uit hoe lang de kat bij ons al weg is, ze mag absoluut niet zomaar doorgegeven worden, ingeslapen of naar een ander asiel gebracht worden als je ze zelf niet houdt.
Er moet meteen contact opgenomen worden met ons om te melden wat het probleem is en dan kunnen we kijken wat de beste optie is.

Heb je al wel een andere kandidaat die de kat wil overnemen dan moet je alsnog eerst met ons contact opnemen voor de kat verhuist zodat wij contact kunnen opnemen met die kandidaat.

Ook zij zullen onze vragenlijst moeten beantwoorden en een adoptiecontract moeten tekenen als ze de kat willen. Het is belangrijk dat ze duidelijk weten wat er verwacht wordt en de nodige uitleg gekregen hebben over het contract.

Wij hebben het recht om de kat terug te halen, waar ze ook zit, en zullen dit ook doen, als er ons geen andere keuze gegeven wordt.