Het asiel

Poezencentrale Mol vzw is een ongesubsidieerd maar erkent asiel voor katjes in nood. We hebben geen centrale locatie waar de katjes verblijven want zij worden opgevangen bij gastgezinnen in huis, als volwaardig lid van het gezin.

Het asiel is ontstaan omdat we als vrijwilligers voor het zwerfkattenproject in Mol steeds vaker katjes en nestjes tegenkwamen die dringend zorg nodig hadden. Deze katjes konden niet terug gezet konden  worden omdat ze het niet zouden overleven. We vingen de katjes zelf op in huis en probeerden voor hen een goede thuis te vinden maar wilden het nog beter kunnen doen.

Daarom zochten we meer opvanggezinnen en werd het asiel in 2012 een erkent asiel.

We vangen vooral de extra zorgkatjes op. Dit zijn de kittens, vanaf 1 dag oud al, de zieke katjes, gewonde katjes en katjes die nog moeten wennen aan het leven in huis bij mensen.
We zijn een no-kill shelter dus katjes worden enkel ingeslapen als het echt niet anders kan en we hen geen kwaliteitsvol , dierwaardig leven meer kunnen geven.

Onze opvangkatjes blijven net zolang in opvang tot ze oud, gezond en sociaal genoeg zijn om geadopteerd te worden. Dan wordt er pas een geschikte thuis voor hen gezocht en kunnen ze onder een adoptiecontract geplaatst worden.

De katjes die niet adopteerbaar zijn (vaak wegens chronische ziekte, ouderdom of probleemgedrag), krijgen een for ever-mandje bij hun opvanggezinnen en kunnen gesteund worden door een meter of peter.

Het zwerfkattenproject

Onze vrijwilligers staan ook in voor de werking van het zwerfkattenproject in Mol:  het vangen, steriliseren/castreren en terug uitzetten van wilde zwervertjes.

Gemeente Mol voorziet het budget voor de dierenartsbehandelingen, onze vrijwilligers  vangen de katjes, brengen hen naar de dierenarts  voor sterilisatie of castratie en zetten hen daarna  terug uit op hun vertrouwde locatie.
De katjes blijven meestal een nachtje bij onze vrijwilligers zodat ze helemaal bekomen zijn van de operatie wanneer ze terug losgelaten worden. Katjes die wat meer tijd nodig hebben, blijven een paar daagjes langer.

Zwerfkatjes die ziek of gewond zijn maar wel geholpen kunnen worden, worden tijdelijk in opvang genomen tot ze weer gezond zijn en uitgezet kunnen worden.

Zijn er zwerfkatjes in jouw buurt die nog niet gesteriliseerd/gecastreerd zijn, neem dan even contact op met de milieudienst van Mol via telnr. 014/33.07.35 of milieudienst@gemeentemol.be.

Zie je een katje dat dringend hulp nodig heeft, neem dan onmiddellijk contact op met ons via 0475/786.445, noodmeldingen krijgen altijd voorrang!

De voedertoer

Onze vrijwilligers voorzien een 150-tal zwervertjes die buiten leven van voer, water en slaaphokjes. Een paar keer per week worden de bakjes bijgevuld zodat deze zwervertjes nooit meer honger hoeven te lijden.

Zieke of gewonde zwervertjes die niet tam zijn, worden even in opvang genomen zodat we hen de nodige zorg kunnen geven. Elk katje krijgt elke kans die we hen kunnen geven en er wordt enkel ingeslapen als het echt niet anders kan.